Inte rädd

Cactus har lagt till sig ett rykte om att vara lite skvätten eller snarare så har han tagit efter sin mamma när det gällt att hoppa rakt upp när en traktor av något slag närmat sig. Utifrån detta trodde jag att han skulle trilla omkull på fläcken när pappa var och körde skotern i hagen men tänk så häpen jag blev när lilla pojken först förföljde skotern på eget bevåg och sedan ställde sig och mumsade på den när pappa stängt motorn. Lustigt det där.

Fernando tyckte minsann också om våran kära Ockelbo, han rörde sig inte en tum när pappa kom körandes sådär en halv meter ifrån honom ;) Knas-hästar!

2011

Nu när året har börjat passar det väl alldeles utmärkt att göra en liten sammanfattning av förra årets bravader.

Vi börjar väl i maj då det första viktiga hände. Molly ploppade (äntligen) ut en liten fölis, denna gång en brun hingst med bläs. Det var en liten blyg typ som kikade ut på beställning, samma dag som Métisse föddes 09, den 4 maj. Dock några timmar tidigare, runt halv nio på kvällen.Årets första tävling var i Österåsen där vi åkte med tre stycken pållar, Fernando, Métisse och Shamir, då Pirri såklart fick en hovböld nån vecka innan det var dags. Resan hade ju kunnat blivit bättre om man säger så, efter några mil fick vi punktering på lastbilen och skärmen vek sig och var helt omöjlig att få lös. Efter cirkus två timmars slitande med tre hästar ståendes på kanten av 352:an tog vi till det enda rätta, lite lagom mycket våld och så var den lös. Vi åkte vidare utan större missöden, Fernando lyckades bita (!) upp Shamirs grimma så han stod lös den sista biten, men vad gör väl det när man är så snäll som han.

Väl framme, runt 00, var det bara att försöka packa in hästarna i sina pyjamaser och städa ur lastbilen och rulla ut madrasserna. Det var inte bara vi fem personer som sov i skåpet på lastbilen, ett stort antal myggor gjorde oss sällskap men någorlunda pigga och glada vaknade vi klockan 6 efter ungefär 4 timmar sömn.

Dagen började lite halvt jobbigt med grå moln och sotr risk för regn, men efter lite skvitter spreds sig molnen och ut kom en sol istället.

Tävlingarna flöt på under dagen i det fina vädret och det slutade i fina placeringar för alla i teamet, eller vad säger ni om detta?

Maria och Meesa Fernando Fear
Tr C 1:a, sh C 1:a, sh D 1:a, Wr D  1:a,
Tr D 2:a, Wr C 3a, wh C  DQ

Sonja och Shamir
Wr E  2:a, Rt D  2:a, Wh D 5:e, Tr D  DQ
Tr E  DQ, Wh E

Karin och Little Miss Métisse
Th D 1:a, Sh C  2:a, Sh D  2:a

Nöjda men trötta rullade vi hemåt, den här gången, utan missöden.Säsongens andra tävling blev norrlandsmästerskapet i augusti. En tvådagars tävling där vi ännu en gång tog med oss tre hästar då den fjärde drabbats av hovböld. Den här gången var olyckskorpen Fernando så Shamir, Métisse och Pirri fick hålla ställningarna.

Dessutom tog vi med oss husvagn så att vi skulle kunna sova ostört, utan myggor, vilket visade sig vara en mycket klok idé. Självklart kunde det ju inte gå helt felfritt den här gången heller. Métisse och jag hade planerat så bra att vi skulle vara med i en halterklass varje dag, men såklart var det för få anmälda i den ena vilket gjorde att den inte blev av så hon fick stå i box hela lördagen = spruttig och halvsur pålla.

I vilket fall började lördagen bra, även om det blev lite förvirrningar när vi startanmälde, men det berodde mer på lite pappersstrul. När dagen var över hade vi lyckats med följande.

Sonja & Shamir
Tr E 1:a & WH E 4a
Karin och Smart Cottonlena
Tr C 2:a & Wp C 3:a

Nöjda och glada gjorde gjorde vi klart hästarna och sen åkte vi in på en shoppingtur i Birsta där vi hann med både ikea och hööks. Tur för oss att vi både hade lastbilen och husvagnen med oss ;) När vi kom tillbaka på kvällen passade jag på att longera Métisse så att hon skulle få ladda ur, det var välbehövligt vill jag lova. När hon hade slutat studsa omkring var det något annat som brakade loss, ett rejält åskväder. Vi var ganska nöjda med att kunna kura ihop oss inne i husvagnen och ladda upp inför söndagens strapatser.

På söndagsmorgonen var vi uppe tidigt för att hinna göra iordning hästarna, det var ju dags för Métisse att tävla och vi slog på stort med hovlack och allt. Summan av det hela var att vi tog oss rejält med tid innan första start (trodde vi i alla fall) så att vi ksulle hinna fixa hästarna och skritta fram Tissan så att hon skulle hunnit sett plejset och fått en rimlig chans att kunna koncentrera sig på mig. Glada i hågen står vi och pysslar och lackar hovar en timme innan start då en funktionär kommer och frågar "ni vet väl att första start är klockan åtta va?". Ingen vidare kommentar på det förutom att klockan då var fem i åtta och att ingen av oss varken hunnit ta på oss tävlingskläderna eller ens rört på hästarna.

Grattis säger jag bara och jag har nog en hel del andra ekipage som håller med mig, bland annat några som åkt från andra klubbar som inte hann sin start då de just kom när allt började eller för den delen ekipage som tävlat under lördagen som fick kasta på sadlarna på sina hästar och rida fram fort som attan. Dom hade dock den turen att de hade en klass på sig medan vi fick ta hästarna och gå in på banan. Métisse var precis så okoncentrerad som man bara kan vara, skrek som en stucken gris efter Pirri och kunde inte stå still för fem öre. Det enda glädjeämnet var att vi inte diskade oss, man ska vara glad för det lilla.

Sen var det bara att försöka skaka av sig irritationen och göra iordning Pirri för vår första klass. Resterande dagen blev bara bättre och bättre (inte så svårt efter den starten) och när vi hade klarat av alla klasser stod vi med en resultatlista som såg ut som följer:
Sonja & Shamir
2:a RT D, 4:a WH D, DQ TR D
Maria & Smart Cottonlena
1:a SH D
Karin & Little Miss Métisse
3:a SH D
Karin & Smart Cottonlena
1:a och Norrlandsmästare TR C NM, 2:a WH C NM, 5:a WP C NM


Säsongens sista tävling blev hemmaklubbens klubbmästerskap bara en vecka efter norrlandsmästerskapen. Och det är ju inte så att man blir förvånad när jag säger att vi bara fick med oss två hästar ner, självklart var det för få anmälda i Métisse klass och Fernando var inte fit for fight, så denna gång var det Pirri och Shamir som var de två lyckliga (?). Allting rullade på utan problem (av de större slaget i alla fall) och när dagen var slut kunde vi med gott mod rulla hemåt med fina placeringar för hela teamet.

Karin & Pirri
Trail C 1:a klubbmästare
Versatile horse D 1:a klubbmästare
western horsemanship C 2:a
western pleasure C 2:a

Linda & Pirri
Western pleasure wot E 1:a
Western horsemanship wot E 1:a

Sonja & Shamir

Trail D 1:a
Western horsemanship D 3:a
Western pleasure D 2:a

Det var fjolårets tävlingssäsong, härliga resultat och både ohärliga och härliga upplevelser. En sak är då säker, man glömmer inte bort det i första taget.

Andra saker som vi har hunnit med under året är:

Påbörjad inridning av Métisse

Plåtning för nya bilder till hemsidanTandläkarbesök
Nu är den stora frågan vad 2012 har att komma med, bättre eller sämre? Det tåls att se.