Nu är det höst på ingång

Nog för att senaste dagarna har varit väldigt varma och soliga men kvällarna blir allt mörkare och inte är det någon värme nattetid heller. Att ridskolan dra igång ikväll är ytterligare ett tecken på att det är höst, dessutom har jag redan öppnat första höbalen och hästarna stödutfodras. Men mig gör det inte så mycket att det blir höst, finns massor av goda bär att plocka (när man har tid och rygg som vill vara med) och det är betydligt mycket lättare att gå in i rätt tid för att sova. Sommaren när det aldrig blir mörkt är det så lätt att glömma bort att gå in, tiden går så fort när man är ute och gör saker.

Alla årstider har ju sina för och nackdelar, största minuset med hösten är dessa förbaskade svidare som kommer i enorma mängder när det blir fuktigare ute. Stackars Madicken och Bestis som är mörka i pälsen har ett rent helvete både morgon och kväll då dom blir översållade av de fruktansvärda småkrypen. Fattar inte vad det är för nytta med dom, är inte ens någon fågelmat. Var någon som påstod att Carl von Line sagt att -Gud skapade svidknott för att man skulle kunna skilja på Norrland och paradiset. Må hända att så är fallet, Norrland är enormt vackert men jag skulle ändå gärna vara utan de där småkrypen. Vid lite efterforskning så har jag fått lära mig att sivdarna är 0,6-5mm stora samt att svidknotten och knott inte ens tillhör samma myggfamilj i biologins systematik, ett otyg är de i alla fall.
 
 

Söndagsäventyr

Planen igår kväll var att ta ut Chantie på lite at Hand träning, men innan jag kommit så långt ringde telefonen, bonden i byn hade några rymlingar som han ville ha hjälp med att få hem.
Så vi sadlade upp Chantie och Bestis för att åka och vara behjälplig i att driva hem kvigorna. Mitt val av häst ifrågasattes lite, fick frågan om jag ville ta självmord :P så mycket litar andra på min häst men jag har ett annan syn på det hela. Chantie kan absolut vara väldigt reaktiv men hon berättar i god tid för mig när hon tycker något blir jobbigt/för mycket för henne det är inte så att reaktionerna kommer från bar himmel. Så därför kändes det självklart att plocka med henne bredvid Bestis, vi måste dessutom börja någonstans och med en trygg häst och massa människor på marken var det här ett bra tillfälle.
 
Älgarnas saltsten funkade bra som lockbete för rymlingarna

Nu var kvigorna så samarbetsvilliga att vi aldrig hann fram innan dom var hemma, men vi fick oss en väldigt bra träning i alla fall. För hur ofta lastar man av hästarna mitt på vägen, tränsar dom mitt ute i skogen och rider iväg i obanad terräng. Sen fick vi ta oss över en skoterbro, valde dock att sitta av där och kolla hållbarheten innan jag bad hästarna gå över. Promenerade sen resten av vägen för att ha lite koll på underlaget då det var högt gräs och väldigt ojämnt i marken. Chantie har aldrig gillar att gå där det är lite mjukt och hon sjunker ner med hovarna, igår gick vi merparten av turen i mossa som var mjuk och det gick superbra. Bara det faktum att hon inte försökte "sätta sig i famnen" på mig när det blev mjukare mark utan såg sig för och gick lugnt och sansat gav henne pluspoäng. Vi gick samma spår som kossorna hade gått så hon hade vittring på dom, sen passade vi på att spana in korna i hagen när vi kom upp på gården så hon fick lukta och titta på kossor på lite avstånd innan vi åkte hem igen.
 
Skulle helt klart vara kul och testa vad hon skulle tycka om att få jobba med kossor, så håller tummarna att North Bay Ranch Team kommer ha nån aktivitetsdag som sammanfaller med en för mig ledig helg. Då ska jag definitivt försöka åka med Chantie och kanske få med mig någon till som är sugen att testa jobba kossor med häst.

Att tävla i westernridning del 1

Får med jämna mellanrum frågor kring det här med att tävla så tänkte försöka samla lite allmän information här kring hur man anmäler, vad det finns för regler kring utrustning och hur det går till på tävling.

Det jag skriver om gäller på WRAS godkända tävlingar, WRAS står för Western Riders Association of Sweden, alltså westernryttarnas förbund. Men kom ihåg att det är ryttarens skyldighet att veta vilka regler som gäller på den tävlingsplats man besöker så fråga om du är osäker.

Det bästa man kan göra om man vill börja tävla är att beställa en regelbok, där finns alla bestämmelser samlade och är det nått man funderar på kan man använda den som uppslagsbok.
Den går att beställa via närmaste westernklubb, i mitt fall Middle West Riders www.mwr.se eller på WRAS webshop http://wrasarkiv.se/shop/?sid=36&did=1&spid=1

Regelboken kommer ut vartannat år så det kommer en ny våren 2016.

Tävlingsklasserna är uppdelade i olika nivåer/svårighetsgrader

E-klasserna är prova-på-klasser för de som inte tävlat tidigare och här behöver man inte ha något medlemskap i westernklubb inte heller någon westernsadel eller delade tyglar. På de tävlingar vår klubb anordnar så innehåller E-klasserna ingen galopp men det är lite olika från klubb till klubb.

I en D-klass och C-klass krävs licens på både häst och ryttare samt medlemskap i en westernklubb ansluten till WRAS. Här måste man ha regelboksenig klädsel och utrustning mer om det i senare inlägg.

B-klass är högre svårighetsgrad och har man en häst 6 år eller äldre så måste man rida med stångbett och enhandsfattning.

Det första man måste se över är att hästen är vaccinerad

Saxat ur tävlingsregementet
Sida 33
Kapitel VII. Djurskydd. Omsorg om häst och ryttare
Mom 170 Vaccinationsbestämmelser
För att få starta i Svenska officiella tävlingar, inbjudningstävlingar och högre, måste hästen vara vaccinerad mot hästinfluensan A2.
Vaccinationsintervall
1.1
Grundvaccination innebär två vaccinationer (A+B) med ett intervall av 21-92 dagar. Därefter är hästen startberättigad.
1.2
Därefter ska hästen revaccineras (R) inom 365 dagar för att vara fortsatt startberättigad.
1.3
För att få starta måste det ha gått minst sju dagar sedan senaste vaccination.
2. Vaccinationsintyg
2.1
Korrekt och giltigt vaccinationsintyg, helst hästpass, eller vidimerad kopia ska medföras och ska visas upp före start.
3. Överskridande av senaste vaccinationsdag.
3.1
I det fall längre tid än 92 dagar gått mellan vaccination A och B krävs ny A vaccination.
3.2
I det fall kortare tid än 21 dagar gått räknas detta som en ny A
vaccination.
3.3
I det fall mer än 365 dagar gått mellan B vaccination och R vaccination eller mellan två R vaccinationer inträder startförbud. Hästen behöver dock inte börja om med A vaccination om R vaccination utförs inom 21 dagar. Överskrids även denna gräns, måste hästen åter grundvaccineras och börja med en A vaccination.
Dessa regler gäller även tidigare års vaccinationer.

Om man tänkt att starta D-klass eller högre är nästa steg att lösa LICENS till både sig själv och hästen (om hästen inte har licens sen tidigare) Det gör man genom att fylla i och följa anvisningarna för betalning på WRAS hemsida.

2015 kostar en ungdomslicens 100:- vuxen 200:- livstidslicens för hästen 500:-

Sen behöver man ett medlemskap i en westernklubb bor man i Västernorrland finns Middle West Riders www.mwr.se och Westernryttarna i Nedre Norrland WiNN, för att hitta sin närmaste klubb kan man klicka på kartan som finns i högerspalten om man klickar på den här länken WRAS hemsida

Nästa inlägg kommer handla om var man hittar propositioner, hur man läser dom och vet hur man ska anmäla sig.