Fyra veckor sen sist

Och jag är nu tvungen att sko om Chantie för att hovarna vuxit utanför skorna! Hur gick det till, måste ha varit något superväxtmedel i gräset i sommar trots att det varit så torrt. Kan ev ha att göra med att jag ridit henne ganska mycket under hela sommaren så cirkulationen i hovarna varit ordentlig brukar få den effekten att det växer mera då.

Effekten av rörelse ser man verkligen på Fernando som i vanliga fall byter skor varje skoning under sommaren och växer ganska mycket i hovarna. Nu när han går skadad så har han kunnat återanvända sina skor och det var knappt något att verka på hovarna efter 6 veckor.

Rörelse har stor effekt på pållarnas hälsa, så mer utevistelse till hästar i stora kuperade hagar ;)
Dessutom får man som bonus dom grundtränande utan att behöva sitta på deras rygg.

Gamle vackre vite springare

Shamir är bara så go, gamgubben har det inte lätt i hagen med fyra tossiga ston. Nu är det så att han går i den hagen för att slippa bli mobbad av dom röda gubbarna men det är en annan historia. I vilket fall så tycker den gamle mannen att nu är det höst och då ska man få gå in i stallet och sova, vi skulle flytta hästarna från dag till natthagen härom kvällen när han helt sonika svängde upp mot stallet och väldigt tydligt deklarerade att han ville gå in, inte ner i hagen. Inte alla gånger han får som han vill men då tyckte jag att han kunde få slippa att bli uppvaktad av tjejerna så han gick in själv mycket nöjd över att få sova ifred och inte behöva dela med sig av maten. 
 

Trygga hästar och hänsynslösa bilister

Dagens plan var att starta tidigt med rykt av hästarna så vi skulle komma iväg på vår ridtur i hyfsad tid. Men Chantie och Bestis hade andra planer, det var egentligen bara Chantie som låg och sov när vi kom till hagen. Tog på grimman på liggande häst och pratade med henne, hon bara sov vidare, satt mig på ryggen och kliade henne ingen reaktion utan hon drömde sött vidare, låg och gnäggade i sömnen. Under tiden vi väntade på att fröken skulle vakna så stod vi och pratade, då går även Rosita och lägger sig efter en liten stund till dimper även Bestis ned bredvid oss innan även Beauty lägger sig och sover hos oss. Dom tyckte helt enkelt vi var mycket snälla som stod och vaktade när dom ville sova.
Chantie bet ett stadigt tag om gräset som om hon försökte hindra huvudet att tippa i sidled.
 
Till slut fick vi med oss damerna in till stallet och kunde ge oss ut på en runda, blev 7,78 km som avverkades på 1tim och 42 min. Rekade en ny runda men är tveksamt om vi kommer använda oss av exakt den vägen vi red, blev en del riktigt trail-ridning rakt ut i skogen över stock och sten.

De bilister vi möte på den korta bit väg vi gick måste dock ha missat att hästar är lika mycket djur som tex älgar. Om en häst blir rädd för nått i diket och hoppar utåt vägen kan det smälla minst lika stort som man kör på en älg. Bara det att även jag som sitter på med stor sannolikhet får sätta livet till för att bilisten låter bli att lätta på gasen och hålla ut en bit när man kör om. På vägen tillbaka möte vi en bil med släpvagn och eftersom jag tyckte dom körde fort på den smala grusvägen vinkade jag med armen upp och ned, varvid bilisten glatt hejar och kör vidare i samma hastighet... undra om reaktionen varit den samma om fyra älgar gått på vägen.