Tävlingsnivåer

Så här i tävlingstider tänkte vi att det kunde vara bra att förklara varför det står bokstäver bakom klassernas namn. I western är det så att ekipagen kan tävla på fem olika nivåer: E,D,C,B och A. E är då lägsta nivån och A högsta. Jag tänkte att jag skulle gå in på lite skillnader mellan nivåerna.

Hämtat från WRAS hemsida:

A-Tävling
Är en internationell tävling, godkänd av WRAS och öppen för deltagare från alla länder. För start krävs att ryttare och häst har licens. Vid A- tävling gäller WRAS regelbok samt att domaren är godkänd att döma på A- nivå.

B-Tävling
Är en nationell tävling, godkänd av WRAS och öppen för deltagare med gällande medlemskap i WRAS ansluten klubb. För denna start krävs att ryttare och häst har licens. Vid B- tävling gäller WRAS regelbok samt att domaren är godkänd att döma på B- nivå.

C-Tävling
Är en regional tävling, t.ex. KM eller liknande, godkänd av WRAS och öppen för deltagare med gällande medlemsskap i WRAS ansluten klubb. För start krävs att ryttare och häst har licens. Vid C- tävling gäller WRAS regelbok samt att domaren är godkänd att döma på C- nivå.

D-Tävling
Är en lokal tävling, t.ex. klubbtävling eller liknande, anordnad av till WRAS ansluten klubb och öppen för alla. Vid D- tävling gäller WRAS regelbok men avvikelser får göras beträffande westernutrustningen. Domare vid D-tävling skall vara godkänd av WRAS. För start krävs att ryttare och häst har licens.

E-Tävling
ProvaPå-tävling. Samma regler som för D-klass. ProvaPå klass är ämnad för de ekipage som vill prova att tävla westernridning och ej är medlemmar i en till WRAS ansluten klubb. I denna klass bör arrangören se till att mönster är så utformade att så många som möjligt rider godkänd ritt. Licenser är inget krav.


Där har ni en ytlig beskrivning av de mest väsentliga skillnaderna av klasserna. Vill bara göra ett tillägg och det är att när man rider B- eller A-nivå måste man rida med enhandsfattning.

Hoppas att informationen ovan var till någon hjälp att förstå nivåsystemet :) Ska försöka lägga upp fler klassintroduktioner i dagarna :)

Kommentera här: