Att tävla i westernridning del 1

Får med jämna mellanrum frågor kring det här med att tävla så tänkte försöka samla lite allmän information här kring hur man anmäler, vad det finns för regler kring utrustning och hur det går till på tävling.

Det jag skriver om gäller på WRAS godkända tävlingar, WRAS står för Western Riders Association of Sweden, alltså westernryttarnas förbund. Men kom ihåg att det är ryttarens skyldighet att veta vilka regler som gäller på den tävlingsplats man besöker så fråga om du är osäker.

Det bästa man kan göra om man vill börja tävla är att beställa en regelbok, där finns alla bestämmelser samlade och är det nått man funderar på kan man använda den som uppslagsbok.
Den går att beställa via närmaste westernklubb, i mitt fall Middle West Riders www.mwr.se eller på WRAS webshop http://wrasarkiv.se/shop/?sid=36&did=1&spid=1

Regelboken kommer ut vartannat år så det kommer en ny våren 2016.

Tävlingsklasserna är uppdelade i olika nivåer/svårighetsgrader

E-klasserna är prova-på-klasser för de som inte tävlat tidigare och här behöver man inte ha något medlemskap i westernklubb inte heller någon westernsadel eller delade tyglar. På de tävlingar vår klubb anordnar så innehåller E-klasserna ingen galopp men det är lite olika från klubb till klubb.

I en D-klass och C-klass krävs licens på både häst och ryttare samt medlemskap i en westernklubb ansluten till WRAS. Här måste man ha regelboksenig klädsel och utrustning mer om det i senare inlägg.

B-klass är högre svårighetsgrad och har man en häst 6 år eller äldre så måste man rida med stångbett och enhandsfattning.

Det första man måste se över är att hästen är vaccinerad

Saxat ur tävlingsregementet
Sida 33
Kapitel VII. Djurskydd. Omsorg om häst och ryttare
Mom 170 Vaccinationsbestämmelser
För att få starta i Svenska officiella tävlingar, inbjudningstävlingar och högre, måste hästen vara vaccinerad mot hästinfluensan A2.
Vaccinationsintervall
1.1
Grundvaccination innebär två vaccinationer (A+B) med ett intervall av 21-92 dagar. Därefter är hästen startberättigad.
1.2
Därefter ska hästen revaccineras (R) inom 365 dagar för att vara fortsatt startberättigad.
1.3
För att få starta måste det ha gått minst sju dagar sedan senaste vaccination.
2. Vaccinationsintyg
2.1
Korrekt och giltigt vaccinationsintyg, helst hästpass, eller vidimerad kopia ska medföras och ska visas upp före start.
3. Överskridande av senaste vaccinationsdag.
3.1
I det fall längre tid än 92 dagar gått mellan vaccination A och B krävs ny A vaccination.
3.2
I det fall kortare tid än 21 dagar gått räknas detta som en ny A
vaccination.
3.3
I det fall mer än 365 dagar gått mellan B vaccination och R vaccination eller mellan två R vaccinationer inträder startförbud. Hästen behöver dock inte börja om med A vaccination om R vaccination utförs inom 21 dagar. Överskrids även denna gräns, måste hästen åter grundvaccineras och börja med en A vaccination.
Dessa regler gäller även tidigare års vaccinationer.

Om man tänkt att starta D-klass eller högre är nästa steg att lösa LICENS till både sig själv och hästen (om hästen inte har licens sen tidigare) Det gör man genom att fylla i och följa anvisningarna för betalning på WRAS hemsida.

2015 kostar en ungdomslicens 100:- vuxen 200:- livstidslicens för hästen 500:-

Sen behöver man ett medlemskap i en westernklubb bor man i Västernorrland finns Middle West Riders www.mwr.se och Westernryttarna i Nedre Norrland WiNN, för att hitta sin närmaste klubb kan man klicka på kartan som finns i högerspalten om man klickar på den här länken WRAS hemsida

Nästa inlägg kommer handla om var man hittar propositioner, hur man läser dom och vet hur man ska anmäla sig.

Kommentera här: