Din häst blir inte bättre än du tränar den

Det är lite spännande och skrämmande att lyssna på när ryttare klankar ner på sina hästar oavsett om det är på tävling, internet forum eller hemma så finns det dom som alltid har en förklaring till varför det inte funkar som dom önskar. Men förklaringen landar sällan i att man som ryttare tar på sig ansvaret att man förberett sig lite slarvigt, var nervös och därför inte red som man brukar. Inte tränat utan bara ridit ut i skogen, inte har kunskap att träna sin häst till nya saker utan det är hästen som inte tillräckligt duktig, ofokuserad eller slarvig. Men gissa vilka som har fokuserade, trevliga och duktiga hästar jo de ryttare som lägger ner tid på att träna med sina hästar, åker regelbundet på träning så hästarna är vana att jobba fokuserat på olika platser.

Sen finns det varianten med ryttare som vill tävla men har sån prestationsångest att de inte vågar försöka i rädslan att misslyckas. Men grejen är att för varje gång man misslyckas så lär man sig nått så nästa gång man hamnar i liknande situationer kan man förhoppningsvis reda ut det på ett bättre sätt.

Eller de ryttare som inte vill ta hjälp i träningen för de kan själv och så blir de frustrerad och arg på sina hästar när det inte går som på räls. Dom ser det som ett misslyckande att ta hjälp fastän dom själva inte har kunskap att ta sig vidare.

Visst handlar det också om att utgå ifrån de förutsättningar hästen har, men med långsiktig träning kan de flesta hästar bli väldigt duktiga på saker som man inte direkt förknippar deras ras med. Bara titta på dressyr Ardennern Torsten eller alla otroligt duktiga ridtravare som återfinns i många olika ridsportsgrenar. Det blir kanske inga topphästar som tävlar mästerskap men de flesta ryttare har inte det som målsättning utan vill komma ut och ha kul med sin häst emellanåt på klubb/lokal nivå och då behövs ingen värsting häst men det krävs att man har tränat med sin häst för att klara av vad som krävs på den nivån.

Så kom inte och säg att du har som målsättning att rida EM om du inte är villig att lägga ner den tid, engagemang och pengar det krävs för att tävla på den nivån. Visst ska man sikta högt men sätt mål som utifrån dina förutsättning är nåbara om du jobbar hårt och lägger ner den där tiden på att träna med din häst istället för att sitta framför telefon/dator och avundsjukt tråna efter en bättre häst. Din häst blir inte bättre än du rider den, även om du köper dig en superduktig häst så måste du lära dig hur den fungerar och det tar tid. Du blir inte en rallyförare bara för du köper dig en racerbil, det ligger alltid massor av tid/träning bakom alla som är duktiga på sin sak.

Det här blev något spretigt men det jag vill komma fram till är för att bli duktig måste man träna och vill du inte träna så skyll inte på din häst när det inte går som du tänkt dig. Hästen kan inte läsa dina tankar så det är hur bra du förbereder hästen för sin uppgift som kommer bli det resultat du visar upp.
Även en läromästare måste ridas för att kunna uppvisa goda resultat.
 

Kommentera här: